Betoni i shtypur është një teknikë e veshjes që po bëhet gjithnjë e më popullore. Bazohet në shtypjen e një imazhi apo dizajni në betonin e freskët para se të fillojë të thahet. Kjo i jep sipërfaqes një pamje unike dhe tërheqëse, gje qe u ka bere te zgjedhin nje opsjon te popullor per sheshet, trotuaret, verandat dhe hapesira te tjera me qellim rekreacioni jashte dhe brenda.

Por sa kushton betoni i shtypur? Dhe çfarë duhet të merret parasysh kur bëhet një renovim me këtë material? Në këtë artikull do të flasim me thellësi për çmimin e betonit të shtypur dhe do të zhvillojmë faktorët dhe arsyet për të cilat mund të na del një buxhet përfundimtar ose tjetër.

Ecje natyrore me trotuar betoni të shtypur

Beton i shtypur: një veshje me karakter rezistent

Betoni i shtypur është një përzierje e çimentos, rërës, ujit dhe pigmentëve që përdoret si veshje për dysheme dhe mure. Çmimi i tij është më ekonomik në krahasim me materialet e tjera dekorative, sidomos nëse bëhet fjalë për ta vlerësuar atë afatgjatë, pasi që jemi përpara një materiali që garanton një karakter rezistent duke i dhënë atij një durim të madh dhe në kushte të përsosme. Kjo bën që çmimi i betonit të shtypur të jetë më se eficient.

Më poshtë do t'ju tregojmë 7 nga karakteristikat e saj më ekskluzive dhe që veprojnë më mirë në sipërfaqet ku janë aplikuar:

Durabiliteti

Falë vetive të tij në termat e rezistencës është një material që mund të zgjasë dekada pa nevojë për mirëmbajtje. Është ideale për t'u përdorur në zona me trafik të intensiv, si kuzhinat, banjot, garazhet, trotuaret dhe rrugët, pasi reziston ndaj shkatërrimeve të përdorimit të përditshëm.

Mirëmbajtje e ulët

Betoni i shtypur është shumë i lehtë për tu pastruar dhe nuk ka nevojë domosdoshmërisht për vulosje apo polim. Pas instalimit, mirëmbajtja do të jetë minimale për të arritur që sipërfaqja të duket si e re.

Antishqytmërisht

Një material që vetë tashmë ofron një përfundim të sigurtë që parandalon çdo lloj rreshqitjeje të pafat, pa pasur nevojë të aplikohet ndonjë lloj barnizë ose sigillues.

Rezistent ndaj lagështirës

Pasi është një material poroz, betoni i shtypur ka gjithashtu aftësinë për të thithur dhe mbajtur ujë, çka e bën atë një zgjedhje ideale për hapësira me nivele të larta lagështie, si pishinat, parket, tarracet dhe banjot.

Izolim termik

Betoni i shtypur mban të izoluar nxehtësinë dhe të ftohtin, e cila e bën atë një opsion të shkëlqyeshëm për t'u përdorur në zona me klima ekstreme.

Rezistent ndaj rrezatimit diellor

Duke qenë një ndër materialet më të kërkuara të dekorimit për rimodelimin e hapësirave të jashtme, është e rëndësishme që të ketë një rezistencë të lartë ndaj rrezave ultra violet. Sidomos në një vend si Spanja, ku dielli ndëshkon fort në përgjithësi.

9 variabla që ndikojnë në çmimin e betonit të shtypur

Më poshtë do të prezantojmë 10 variabla që duhet të merren parasysh para instalimit, pasi do të ndikojnë drejtpërdrejt në çmimin e betonit të shtypur.

Profesional duke aplikuar betonin e shtypur

1. Gjendja e mbështetjes

Si që duket e qartë, gjendja e mbështetjes është një prej pjesëve të patjetërsueshme për t'u marrë parasysh në procesin e aplikimit të një sipërfaqeje të betonit të shtypur. Instalimi nuk mund të fillojë derisa mbështetja të jetë në kushte perfekte, duke mundur të prezentojë papërsosmëri si denivelim, paafërsi ose lloj të ndryshëm ndotjeje si yndyrë ose pluhur.

Po ashtë e rëndësishme të vlerësohet gjendja e nëntokës, sepse nëse ka lagështi, duhet vendosur një polietilen për të shmangur kalimin. Të gjitha këto masa ndaj lagështisë për të siguruar një mbështetje të përshtatshme e rritin çmimin e montimit, duke shtrenjtuar koston përfundimtare.

2. Dimensioni i sipërfaqes

Ka bindjen e gabuar se mendohet se sa më shumë metra duhet përshkuar, aq më e shtrenjtë do të jetë restaurimi, pasi do të përdoret më shumë material. Megjithatë, ky mendim është shumë larg realitetit, sepse puna me një sasi të madhe na lejon të përdorim efikasitetin e betonit të shtypur.

Në zonat me një sasi të madhe të metrave katrorë aplikimi rezulton më efektiv, sepse prezanton një planimetri më të madhe. Kështu, sa më i gjerë të jetë terreni, aq më mirë, falë aplikimit më të lehtë dhe rentabilizimit të produktit.

3. Kompleksiteti i punimive

Përpara se të përcaktohet një buxhet duhet të vlerësohet se sa e thjeshtë do të jetë puna për t'u kryer. Nëse është afër një zone me ujë, ose ka shumë kurba ose disnivelime në terren, gjithçka e bën punën më të komplikuar.

Dizajni i betonit të shtypur ndikon gjithashtu në koston përfundimtare, në mënyrë të tillë që nëse klienti kërkon disa dizajne dhe ndonjë që rezulton më i komplikuar, kjo do të çojë në vonesë të instalimit dhe për rrjedhojë, do të jetë më i shtrenjtë.

Një tjetër faktor që ndikon në çmimin e betonit të shtypur është madhësia e hapësirës për të asfaltuar. Siç u përmend më parë, dizajni bazohet në madhësinë dhe konfigurimin e hapësirës për t'u asfaltuar. Sa më i madh dhe më kompleks është hapësira, aq më shumë formë dhe punë do të kërkohet, gjë që do të shndërrohet në një çmim më të lartë.

4. Sipërfaqja për të mbuluar

Në rastin e betonit të shtypur, lloji i sipërfaqes, ka rëndësi. Nuk është e njëjtë të dekorosh një tokë sesa një mur, sikurse nuk do të jetë e njëjtë nëse bëhet fjalë për mbulimin e një zone pishine ose banjo. Trajtimet do të jenë të ndryshme, duke u përshtatur me çdo mjedis, me qëllim që të ofrojnë një efekt të mirë dhe që të fuqizojnë performancën.

Për shkak të vështirësisë, mbulimi i fasadave, muraleve dhe mureve do të jetë më i shtrenjtë. Rendimenti i produktit është më i ulët, prandaj do t'i nevojitet më shumë sasi se në rastin e siperfaqeve horizontale. Një tjetër aspekt për të pasur parasysh është ndarësi që do të përdoret, në rastin e pjesëve vertikale do të jetë versioni në formë të lëngshme, një produkt që rezulton më i shtrenjtë se versioni në pluhur.

Në rastin e pishinave, garazheve, banjove dhe, në përgjithësi, hapësirave me lagështirë të lartë ose të ngjashme, janë sipërfaqe ku duhet të përdoret një vernik antishqytës i veçantë, i cili shkakton rritjen e kostove gjithashtu.

5. Lloji i moldit dhe ndikimi në çmimin e betonit të shtypur

Dizajni i betonit të shtypur është një proces në të cilin përdoren moldet për të dhënë formë materialit. Dizajni është faktori më i rëndësishëm dhe vendos çmimin përfundimtar të produktit. Numri dhe madhësia e moldave të nevojshme për dizajnimin e sipërfaqes, si dhe numri i shtresave të betonit të nevojshme, përcaktohen në varësi të madhësisë dhe formës së hapësirës që do të mbulohet.

Dizajnet më të komplikuara kërkojnë një numër më të madh moldash dhe, rrjedhimisht, janë më të shtrenjta. Megjithatë, shumë klientë mendojnë se kosto shtesë vlen, pasi rezultati përfundimtar është një asfaltim unik dhe tërheqës. Klientët e tjerë preferojnë dizajne më të thjeshta për të kursyer kostot. Megjithatë, madje edhe dizajnet më të thjeshta kërkojnë shumë punë dhe përvojë nga ekipi i dizajnimit.

Në terma të përgjithshëm, sa më shumë relief dhe peshë të ketë, aq më i shtrenjtë do të jetë. Gjithashtu mund të ndodhë që çmimi i tij të rritet nëse kërkojmë modele gjeometrike ose forma dekorative të veçanta.

Nëse vazhdojmë me këtë teori, moldet e qilimave duke qenë më të lehta dhe me më pak reliefe rezultojnë shumë më ekonomike, ndërsa ato që imitojnë gurin, tullën, shkëmbinjtë dhe drurin, që estetikisht rezultojnë vërtet tërheqëse por kanë një kosto më të lartë.

6. Stili dekorativ

Një tjetër aspekt për të konsideruar do të jetë stili dekorativ që dëshiron të zbatosh. Personalizimi i lartë mund të garantojë ekskluzivitet më të madh në ambientet tuaja, por do të ndikojë gjithashtu në rritjen e çmimit.

Dëshiron projekte më të ndërlikuara? Të kombinosh disa? Ose, të dekorosh me disa ngjyra? Sigurisht rezultati mund të jetë i mrekullueshëm dhe i papërsëritshëm, por duhet të vlerësosh nëse je i gatshëm të paguash diferencën kundrejt stileve të tjera dekorative më të thjeshta.

7. Lloji i barnizit

Lloji i barnizit, resinës ose sigilluesit që përdoret për të mbrojtur sipërfaqet e betonit të stampuar ose për t'i bërë ato të pandjeshme ndaj ujit, është gjithashtu një element që duhet të vlerësojmë kur do të llogarisim çmimin e betonit të stampuar për m2. Në përgjithësi, barnizimi në bazë të ujit do të jetë më ekonomik se ai në bazë të tretësuesit.

8. Klima

Me gjasë një nga variablat që më rrallë marrin parasysh. Konteksti ndikon, dhe shumë. Në rastin e vendeve ku zakonisht shfaqen temperatura shumë të ulëta, duhet të përdoret një beton i stampuar special i aditivuar, i cili është më i shtrenjtë.

Gjithashtu mund të ndodhë që të jetë një instalim në hapësirën e jashtme dhe të ndodhen kushte klimatike të kundërta, çka do të zgjatë kohën e instalimit duke e bërë më të shtrenjtë.

9. Kufizimet në aksesin në zonën e punës

Ka disa situata që zakonisht ndodhin më shpesh, si në rastin e punës në një hapësirë ku nuk mund të hyjë mulliri i betonit. Në këtë rast, do të duhet të kontraktoni makineri shtesë, çka përkthehet në një rritje të kosto

Sa kushton të mbajësh një sipërfaqe betoni të stampuar

Mirëmbajtja është thelbësore për të zgjatur jetën e betonit të stampuar dhe për të mbajtur pamjen e freskët dhe të re. Më poshtë, do t'ju japim një hyrje të shkurtër në koston e mirëmbajtjes së këtij lloji të sipërfaqes.

Pishinë me skajet dhe dyshemenë e jashtme të betonit të shtypur

Betoni i stampuar është një investim afatgjatë, dhe kostoja e mirëmbajtjes është minimale. Nëse kujdesesh mirë për sipërfaqet e tua, ato do të zgjasin dekada. Këtu janë disa këshilla për t'i mbajtur ato në gjendjen më të mirë.

Kostoja e parë që duhet të konsideroni është kostoja e pastrimit. Sepse betoni i stampuar është i ekspozuar ndaj elementeve, është e rëndësishme që ta lani shpesh për të parandaluar dëmtimet. Rekomandohet të laheni sipërfaqja të paktën një herë në muaj. Mund të përdorni një furçë me brirë të butë ose një tufë me një dysë për të hiqur ndotjen dhe pluhurin.

Nëse ka zona veçanërisht të ndotura ose të njollosura, ndoshta do të duhet të përdorni një pastërues special për beton. Sigurohuni që të shplakeni me ujë të pastër për të shmangur mbeturinat e detergjentit.

Një kosto tjetër që duhet të merret parasysh është ajo e vernikut. Sigurimi i betonit të shtypur është i rëndësishëm për ta mbrojtur atë nga dëmet që mund t'i shkaktojnë uji dhe ndotja. Rekomandohet të sigurohet sipërfaqja të paktën një herë në vit. Siguruesi ndihmon gjithashtu në mbajtjen e ngjyrës dhe ndriçimit të betonit.

Përmbledhur, kostoja e mirëmbajtjes së një sipërfaqeje të betonit të shtypur është shumë e ulët krahasuar me instalimin dhe mirëmbajtjen e sipërfaqeve të tjera.

Çmimi i betonit të shtypur në rast riparimi

Ekzistojnë një sërë gabimesh në aplikimin e betonit të shtypur që mund të çojnë në rritjen e buxhetit përfundimtar. Me kalimin e kohës dhe praktikat e dëmshme të gjitha këto fundosin duke shkaktuar që të shfaqen mbi sipërfaqet disa të papërparueshme dhe jo të rregullta.

Mënyra më e mirë për të shmangur shfaqjen e problemeve në të ardhmen është përzgjedhja e profesionistëve që në fillim. Ekspertë me përvojë dhe që njohin produktin në detaj. Ata do të dinë si të veprojnë në rast se tereni paraqet jo të rregullta, lagështi të tepërt ose kushte të ndryshme ambientale.

Aplikimi i betonit të shtypur mund të jetë shumë i thjeshtë, por nëse nuk përmbushen të gjitha këto hapa do të përfundojë me siguri në shfaqjen e çarjeve dhe fisurave.

Kështu që, më mirë është të mos kemi kurrë nevojë të vlerësojmë sa është çmimi i riparimit të një sipërfaqeje të betonit të shtypur, por nëse ndodh kjo, më poshtë do t'ju tregojmë disa afërsi të atij që mund të përbënë në terma të përgjithshëm.

Në rastin e Spanjës, çmimi i betonit të shtypur është i ndryshëm sipas zonës dhe lëviz midis 40 dhe 100 €. Megjithatë, për të njohur një çmim më të përshtatshëm për rastin tuaj ju rekomandojmë të kontaktoni me një profesionist me përvojë të demonstruar që të dijë të llogarisë një afërsi më të mirë në bazë të variablave që kemi përshkruar më herët.