Piktura dekorative: njihni avantazhet, llojet dhe fushat e aplikimit

Piktura, si mjet dekorativ, është një art që na shoqëron që nga kohët e lashta, para madje edhe Perandorisë Romake apo Greqisë së Lashtë. Ne shkojmë tek njeriu i shpellave, i cili, përmes materialeve të ndryshme të nxjerra nga natyra: fruta, baltë, gjak, etj. Arrinte të krijojë piktura dhe tonalitete të ndryshme me qëllim të projeksionit mbi një sipërfaqe dhe të regjistrohej aty.

Kuzhinë e lidhur me sallën me mur të veshur me bojë dekorative të gjelbër

Në atë moment historik, përdorimi i saj ishte i ndryshëm, në pjesën më të madhe bazuar në besimet e tyre dhe botën që i rrethonte, por me kalimin e kohës, piktura u zhvillua dhe me të mënyrat e përdorimit të saj. Ishte në këtë pikë ku lindi piktura dekorative, arti i ngjyrimit të çdo sipërfaqe me qëllim t'i japë atij një pamje të re më tërheqëse.

Sot, piktura dekorative është një teknikë e dizajnit që përdoret kryesisht në dizajnin e interierit, duke qenë një nga aktoret kryesore në rinovimin e hapsirave si kuzhinat, sallonët, banjat, dhomat dhe shumë të tjera. Ekzistojnë lloje të ndryshme dhe në bazë të tyre, ndryshojnë si vetitë e tyre ashtu dhe qëllimi i përdorimit.

Në këtë artikull do të thellojmë në mënyrë të detajuar mbi pikturën dekorative dhe do të shpjegojmë avantazhet e saj të mëdha, si dhe llojet e ndryshme dhe përdorimet që mund t'i kushtohet këtij materiali të suksesshëm.

Çfarë është piktura dekorative? Zgjidhja e profesionistëve

Kypiktura dekorativeështë një material që është bërë një sukses i madh në botën e brendësisë. Është në fjalë për një teknikë shumë e shpejtë e cila e mundëson dekoruesit dhe dizajnerët e brendshëm të krijohen shumëllojshmëri efektet në muret e shtëpive.

Piktura dekorative apo gjithashtu e njohur si pikture murale është ndër teknikat më të përdorura në momentin e dekorimit të një hapsire. Është në fjalë për një pikturë të specializuar që aplikohet mbi sipërfaqe të buta dhe të thata si mure, dyer, mbulesa, mobilje kuzhine dhe banje, dhe zakonisht është përbërë nga një bazë resinë 100% akrilik.

Ka mundësi të përdoret për të krijuar një ambient unik dhe personalizuar në çdo dhomë. Lejon eksperimentim me një gamë të madhe ngjyrash, teksturash dhe modeleve, duke qënë një teknikë shumë ekonomike dhe e thjeshtë për tu aplikuar, prandaj është gjithmonë e më shumë e përdorur nga dekoruesit e brendshëm.

Përparësitë e përdorimit të pikturës dekorative: sukses i garantuar

Piktura dekorative ofron disa përfitime në përgjithësi që e bëjnë atë me të vërtetë të dobishme, por përveç kësaj, në varësi të llojit të pikturës që zgjedh avantazhet e saj mund të ndryshojnë ndjeshëm. Më poshtë do të flasim për karakteristikat më të dallueshme të saj, të cilat kanë bërë që piktura dekorative të kthehet në një nga alternativat më të mëdha në dekorim të brendshëm.

Dhomë banje me bojë dekorative të bardhë dhe gri

Larmi dhe versatilitet dekorativ

Nga një përfundim i kulluar deri në një shkëlqim, duke kaluar nëpërmjet një efekti i plakur apo i metalizuar, piktura dekorative lejon të arrihen pamjet e dëshiruara për çdo hapësirë.

Gjithashtu, piktura dekorative është një material shumë i shpejtë, që mund të aplikohet si në mure ashtu dhe në mobilje dhe objekte dekorative. Kështu, mund të pikturojmë një mur me një ngjyrë intensive për të krijuar një pikë fokale, ose të zgjedhim një pikturë dekorative më neutrale për të dhënë një ndjenjë amplitudine në hapësirë. Në çdo rast, piktura dekorative është një material shumë i shpejtë dhe i lehtë për t'u aplikuar, që lejon të arrihet një dekorim i personalizuar plotësisht.

Instalimi i saj është i shpejtë dhe i thjeshtë

Meqenëse mund të aplikohet drejtpërdrejt mbi sipërfaqen që duhet të pikturohet, nuk kërkon përgatitje apo vegla të veçanta, e bën atë ideale për ata që nuk kanë shumë kohë apo nuk dinë të kryejnë këto lloj punësh. Gjithashtu, boja dekorative ka një larmi të madhe ngjyrash dhe teksturash, kështu që mund të përshtatet me çdo stil dhe shije.

Furnizon më shumë mbrojtje për sipërfaqen

Kjo ndodh sepse është një material më i fortë dhe rezistent ndaj vështirësive të motit dhe klimes. Boja dekorative është gjithashtu më rezistente ndaj abrazionit dhe dëmtimeve mekanike, e bën që mbështetja e veshur me të të ketë një rezistencë më të mirë. Megjithatë, kjo është një pronë që ndryshon në varësi të bojës, sepse ka disa të cilat janë më të përgatitura për jashtë dhe anasjelltas.

Waterproof dhe jo të rrëshqitshme

Një produkt që ofron një rezistencë të mrekullueshme ndaj ujit, e cila e bën atë një opsion të shkëlqyer për aplikime në zona me lagështi të lartë. Kjo ndodh sepse boja është e përbërë nga një përzierje e resinave sintetike dhe pigmenteve që formojnë një shtresë mbrojtëse mbi sipërfaqen që po pikturohet, duke e bërë atë më të pandjeshme ndaj ujit dhe duke arritur një finishe jo të rrëshqitshme

Gëzon një jetëgjatësi të gjatë

Nëse instalimi i saj është bërë siç duhet, boja dekorative është një material që nuk do të kërkojë shumë kujdes në mirëmbajtjen e tij, ofruar pronat e mëdha që e bëjnë atë të ketë një jetë të gjatë.

Vende ku mund të aplikohet boja dekorative

Boja dekorative është një mënyrë e mrekullueshme për të personalizuar hapësirën e shtëpisë tuaj dhe për t'i dhënë asaj një prekje unike. Nuk ka rëndësi nëse jeni një artist i ekspertizuar apo po filloni, me pak imagjinate dhe krijimtari, mund të transformoni çdo dhomë në një veprë arti.

Më poshtë do të përmendim disa nga vendet më të rekomanduara për të aplikuar bojën dekorative në shtëpinë tuaj:

Shembull i bojës dekorative të artë mbi murin e zezë

Muret

Muret janë sipërfaqja e përsosur për të aplikuar bojën dekorative. Mund të zgjidhni një mur si pikën qendrore të dhomës dhe ta dekoroni sipas shijes suaj. Nëse dëshironi të krijoni vizatime të ndryshme ose dizajne më të përparuara mund të përdorni stencile ose modele për t'ju ndihmuar të krijojnë ato.

Mobilje

Dëshironi t'i jepni mobiljeve tuaja një prekje unike? Përparësia është zgjidhja e përsosur. Mund të pikturoni mobiljet tuaja me çdo ngjyrë apo dizajn që ju shkon ndërmend. Nëse dëshironi një pamje më vintage, mund t'i thoni lamtumirë bojës së sheshtë dhe të zgjidhni stampa ose dizajne shabby chic. Mund të pikturoni dyert, dritaret, moldurat ose bllokoret tuaja, si dhe të personalizoni lampa tuaja për t'u dhënë atyre një prekje unike.

Dysheme

Dyshemet janë një tjetër vend i madh për të aplikuar bojën dekorative. Mund të pikturoni trotuaret tuaja me një ngjyrë të përkulshme ose të përdorni stencile për të krijuar dizajne unike. Nëse dëshironi diçka më të qëndrueshme, mund të zgjidhni bojën epoksi, e cila është ideale për dysheme betoni ose druri.

Përmbledhur, boja dekorative është një mënyrë e shkëlqyer për të personalizuar hapësirën e shtëpisë tuaj. Ka shumë vende ku mund ta aplikoni atë, kështu që lëreni imagjinatën tuaj të fluturojë dhe të krijoni!

Si të zgjidhni bojën dekorative: faktorët për t'u bazuar

Diçka që nuk merret parasysh dhe është një nga pjesët kryesore të procesit është zgjedhja e produktit. Një hap kyç që do të përcaktojë për një përqindje të madhe suksesin në rezultatet. Prandaj, më poshtë, do t'ju tregojmë se cilë faktorë duhet të merren parasysh për të bërë një zgjedhje të kënaqshme.

Zgjidh një bojë dekorative në bazë të mbështetjes

Sikurse e kemi shpjeguar më parë. Çdo bojë dekorative është eksperte në dekorimin e disa përfundimeve, prandaj sigurohuni në fillim se çfarë dëshironi të rinovoni dhe në bazë të kësaj zgjidhni një bojë dekorative specifike.

Te kalueshëm ose jo kalueshëm

Për shembull, sipërfaqet kaluese janë ato që përdoren shpesh dhe ku kryhen aktivitete si të ecësh, ulësh ose lënë objekte. Për këtë arsye, është e rëndësishme të zgjidhni një bojë dekorative që është e rezistueshme ndaj përdorimit dhe ndotjes, pasi në të kundërt rrezikohet që ajo të dëmtohet lehtësisht. Sa i përket sipërfaqeve jo kaluese, ato nuk kërkojnë një bojë aq të rezistueshme.

Bojë dekorative për jashtë apo brenda

Boja dekorative mund të përdoret në një varg shtresash, nga mure dhe tavan, deri te mobilje dhe objekte dekorative. Megjithatë, është e rëndësishme të merret parasysh përdorimi i paraparë i bojës para se të zgjidhet produkti i duhur.

Nëse boja do të përdoret në një zonë jashtë, është e nevojshme të zgjidhni një produkt që është i rezistuar ndaj elementeve, si shiu, dielli, era dhe ndryshimet e mprehta të temperaturës. Produktet për jashtë zakonisht janë bërë nga materiale më të forta dhe kanë një finish më të rezistuar.

Nëse boja do të përdoret në një zonë brenda, është e mundur që të përdoret një produkt më i lehtë dhe me një finish më të butë.

Merr parasysh cilësinë e bojës

Mund të jetë e madhe të dekorosh çdo hapësirë me çmim të ulët, por merr parasysh se çdo gjë që premtoj tani kthehet në të ardhmen. Është e rëndësishme që të zgjedhësh me urtësi një bojë dekorative me cilësi, në mënyrë që të kesh një sipërfaqe të flliqtuar dhe që shkëlqen me një bukuri të pazakontë.

Cada pintura decorativa te garantiza un acabado

Është prioritare të konsiderohet lloji i finish-it të dëshiruar. A doni një finish gri? A dëshironi një finish mat ose metal? Merrni parasysh llojin e bojës që përshtatet më së miri me stilin tuaj të dekorimit. Pas zgjedhjes së llojit të finish-it, zgjidhni ngjyrën ose ngjyrat që dëshironi të përdorni. Sigurohuni që ngjyra të përshtatet mirë me ambientin e rrethit.

Llojet e bojës dekorative, cilën preferon?

Një nga cilësitë e bojërave dekorative është oferta e gjerë , duke ekzistuar një variabilitet i lartë i llojeve përgjigjet efektivisht për çdo një prej kërkesave dhe nevojave të përdoruesit. Më poshtë do t'ju prezantojmë bojërat dekorative më të spikatura, si dhe pronat dhe vendet e aplikimit të tyre.

Dhomë banjo e vogël me bojë dekorative blu mesnatë.

Bojë plastike ose lateks

Ju prezantojmë një bojë të menduar për t'u përdorur vecanërisht në mure të brendshme , duke pasur mundësinë në raste të përdoret edhe në muret e jashtme, në varësi të përbërjes së saj.

Një pikture në ujë dhe prandaj, që ka gjithashtu një rezistencë të madhe ndaj saj. Mënyra e aplikimit është shumë intuitive, gjithashtu, tharja është vërtetë e shpejtë dhe më pas mund të lahet pa ndonjë problem. Rekomandohet të shmangim përdorimin e saj në sipërfaqe drushtë pa qenë të trajtuara.

Kjo pikture ndahet në pikture akrilike dhe vinilike, të cilat do t'i përshkruajmë më poshtë:

Piktura akrilike

Një produkt me përformance të lartë që na jep një rezistencë të madhe në sipërfaqe të brendshme ashtu edhe të jashtme, duke ofruar një impermeabilizim të madh, rezistencë ndaj rrezatimeve UV dhe mykut.

Piktura vinilike

Të përshkruara nga piktura vinilike, ka një versatilitet të madh që i lejon të përshtatet me pothuajse çdo mbështetesë dhe të ofrojë rezultate të ndryshme.

Piktura metalike efekt ndërrimi

Një pikture e veçantë me të cilën mund të sigurojme efekte të veçanta ndërrim. Produkti i përsosur për të krijuar sipërfaqe të ngrohta me pamje vintage dhe industriale. Në MyRevest kemi MyOxid, pikturen metalike me efekt ndërrimi të përdorimit profesional me të cilën mund të sigurojmë rezultate cilësore.

Piktura e ngjyrosjes sintetike

Piktura që ofron rezultate më të gjata falë përbërjes së saj të bërë me bazë të resinave sintetike me zgjidhës. Ofrojë mbarime më të buta, mund të përdoret si në muret e drurit edhe të metalit duke siguruar një rezistencë të madhe ndaj lagështisë që i lejon të përdoret si jashtë dhe brenda. Koha e tharjes është e gjatë dhe duhet të përdoret me kujdes për të shmangur dhimbje koke me gazet që lëngu ynë nga piktura.

Piktura e ngjyrosjes akrilike

Ndërsa produktit të mëparshëm, në këtë rast nuk kërkon të jetë kaq i kujdesshëm në përdorimin e tij si një pikture e përbërë nga resinat akrilike, katalizatorët dhe pigmentët, që e bëjnë atë të plotërisht të shkëputshme në ujë dhe pa erë. Funksioni i saj kryesor është si pikturë dekorative.

Bojë primer

Bojë e cila punon si mbulim i parë para bojës dekorative, me qëllim që të japë produktit një aderencë më të madhe, e cila lejon konsolidimin e mbështetjes dhe kontribuon në ekuilibrin. Në këtë mënyrë, arrihet të minimizohen mangësitë dhe të reduktohet sasia e produktit të përdorur, duke e bërë atë më efikas.

Vernik

Varnishat zakonisht përbëhen, zakonisht, nga poliuretani dhe përdoren për të mbrojtur ndriçimin dhe ngjyrën e bojës. Një produkt fantastik që arrin të japë sipërfaqes rezistenca më të mira që japin një jetëzgjatje më të gjatë. Në MyRevest kemi gamën tonë të varnishave MySealant, të cilin e ofrojmë në lloje të ndryshme duke garantuar produktin perfekt për çdo situatë.

Bojë minerale ose me silikat

Një bojë dekorative që është bërë për t'u përgjigjur efikasitet atyre mureve që prezantojnë probleme me lagështirën, duke u dhënë atyre një poder më të madh të mbulimit dhe të pamundësisë për të u lagur.

Bëhet fjalë për një bojë që përbëhet në bazë të pigmenteve minerale, si dhe të silikateve të palënueshme. Ruan një pamje të ngjashme me bojën e kalit, megjithatë cilësia e saj është më e madhe, garantogjë rezistenca më të mira. Konsiderohet si bojë ekologjike duke u përbërë nga lëndët e para të rinovueshme.

Gjej bojra ekskluzive dhe me performancë të larta me MyRevest

Jemi prodhues ekspertë të produkteve që garantojnë zgjidhjet më të mira dekorative, të cilat përfshijnë edhe mjeshtërinë tonë në prodhimin e bojrave dekorative të njohura dhe me të cilat arrihen rezultate të dallueshme. Hidh një sy tewebi ynëdhe zbuloni gamën tonë të madhe të bojrave.